21.listopadu 2023

ORLEN Unipetrol přechází na výrobu automobilového benzínu BA95 v kvalitě E10

Rafinérská a petrochemická skupina ORLEN Unipetrol realizuje postupné kroky na své cestě k emisní neutralitě, které chce dosáhnout nejpozději v roce 2050. V rámci svého úsilí o snižování emisí oxidu uhličitého a plnění emisních cílů vytýčených evropskou legislativou začne od 1. ledna 2024 distribuovat na českém trhu automobilový benzín BA95 s označením E10. Tento benzín výrazně snižuje emise skleníkových plynů, protože obsahuje až 10 procent obnovitelného paliva vyráběného z hmoty či odpadu organického původu.

„Do roku 2050 chceme být emisně neutrální a do roku 2030 snížit emise oxidu uhličitého o 25 procent. Přechod na výrobu a distribuci benzínu v kvalitě E10 je na této cestě významným krokem a český trh se tímto opatřením posune vpřed směrem k čistší mobilitě. Pro naše rafinérie nejde o významnou technologickou změnu, protože benzín v této kvalitě již řadu let dodáváme do Německa, Maďarska či na Slovensko. V roce 2021 jsme převedli do kvality E10 vysokooktanový benzín, který je v síti Orlen Benzina prodáván pod obchodním označením Verva 100. Základní benzínové palivo, které v síti ORLEN Benzina nese označení Efecta 95, začneme v kvalitě E10 distribuovat od počátku roku 2024,“ říká Tomasz Wiatrak, generální ředitel skupiny ORLEN Unipetrol.

ORLEN Unipetrol touto úpravou plní své strategické cíle, které jsou v souladu se směrnicemi Evropské unie. Směrnice Red III, kterou dne 12. října 2023 schválila Rada Evropské unie, zvyšuje cíl úspory skleníkových plynů, který nyní činí 6 %, až na 14,5 % v roce 2030. Aktuální úpravou kvality benzínu na úroveň E10 ORLEN Unipetrol rovněž harmonizuje dodávky ve středoevropském regionu. Slovensko a Maďarsko zavedly E10 v roce 2019, Rakousko v roce 2023. Česko a Polsko přecházejí na úroveň E10 od roku 2024.

Palivo E10 je směs, která je složena z klasického benzínu a až 10 % ethanolu, který však může být zastoupen i v podobě ethyl terc-butyletheru (ETBE). Tento ethanol je získáván z obnovitelných zdrojů, což snižuje emise skleníkových plynů a pomáhá chránit životní prostředí. Benzín E10 lze tankovat téměř do všech benzínových automobilů vyrobených po roce 2005, kdy vstoupila v platnost norma Euro 4.

V souvislosti s tímto opatřením dojde od nového roku na čerpacích stanicích u stojanů vydávajících 95-oktanový benzín ke změně mezinárodního označení z dosavadního E5 na nové E10. Detailní informace o produktu E10 a jeho kompatibilitě poskytuje stránka www.e10info.eu.

Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, neratovická společnost Spolana, otrokovická společnost REMAQ a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí ORLEN Unipetrolu je i síť čerpacích stanic ORLEN Benzina v Česku a síť ORLEN na Slovensku a v Maďarsku. ORLEN Unipetrol je v České republice jedna z největších firem z hlediska obratu. Zaměstnává téměř 6 000 lidí. ORLEN Unipetrol je také společensky odpovědnou společností, a to zejména v oblasti podpory udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí. V roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Kontakt: Pavel Kaidl, tiskový mluvčí, telefon: +420 736 502 520, e-mail: pavel.kaidl@orlenunipetrol.cz